Sistemle Düzen Arasında Liyakat
- Ümit Şimşek
- 20 Kas 2024
- 1 dakikada okunur
İstanbul Üniversitesi'nden Doktora eğitimimden arkadaşım Emre AKÇAGÜNDÜZ, kamu personel sorunları üzerine genel bir kitap bölümü yazmamı istediğinde bu yeterince ilgi çekici gelmemişti çünkü kamu personelinin sorunlarına değinirken yeterince derinleşemeyeceğimi hissediyordum. Bu sorunlardan birini ele alarak ilerlemek, derinleşmek için daha makul görünüyordu. Bu noktada tercihimi liyakattan yana kullandım.
Liyakat o günlerde bir tartışma konusuydu, hala bir tartışma konusu. Yani merkezi bir mesele olarak görülebilir. Merkezi eğilimlerden uzak kalma isteğim burada söz konusu olamıyordu, o zaman bir önceki çalışma prensibim devreye giriyordu: Sınırları genişletmek. Liyakat ve meritokrasiyi ayırarak bir liyakat düzlemi oluşturmak en uygun seçenekti. Bunun yanına Türkiye'yi de konumlandırmak istemiştim, İtalya'da çeşitli Avrupa ülkelerini ele alarak gerçekleşen Merimetro çalışması bunu sağlayabilirdi. Metinde bu çalışmanın kullandığı verileri destekleyici olarak kullanmakla birlikte Türkiye verilerini indirgeyemedemiğim için bu kısmı gerçekleştiremedim. Yani bu hala yapılabilir bir çalışma oalrak boşlukta duruyor.
Bu çalışmanın benim yolculuğumda önemi ise yapmak istediğime en fazla yaklaştığım çalışma olması. Sayısal olarak daha fazla çalışmam olmasına rağmen kaç çalışmam olduğunu sorsalar bu çalışmamı 1 olarak sayar 1,5 derim.
Çalışmayı değerli hale getiren bir diğer unsur ise değer verilen insanların çalışmaya yönelik gurur okşayıcı yaklaşımlarıdır. Adalet BAYRAMOĞLU ALADA hocanın yaptığı "Hem derin hem bütüncül yaklaşımı birleştirme becerini kutlarım" ifadesi bu etkiyi uyandırmıştı. Kendisi alanına yönelik bilgisi yanında bir anne özeniyle size yaklaşmasıyla akademi içerisinde örnek aldığım nadir insanlar arasında. Çalışma ile dile getirdikleri ise bu bölümü yazarken başlangıçta seçtiğim derinleşme isteğini gerçekleştirebildiğimin bir göstergesi.
Comments